[...] za mało lub za dużo, pojawiają się kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu powoduje szybsze odkładanie tkanki tłuszczowej, gorsze jakość mięśnie oraz trudności w ich budowaniu. Poziom testosteronu u męszczyzny warunkowany jest głównie genetycznie. [...]
[...] chorobę serca, a następnie zawał. Bez zaistnienia stanu zapalnego, cholesterol swobodnie przepływałby przez organizm tak, jak to wymyśliła natura. To właśnie stan zapalny powoduje, że cholesterol zostaje zatrzymany w organizmie. Stan zapalny nie jest czymś skomplikowanym, to po prostu naturalny sposób obrony twojego ciała przed obcym [...]
si wms sa wolnostrawne (wedlug badan) - nie powoduje az takiego skoku cukru we krwi (jak vitargo) tym samym jest mniejszy poziom insuliny kristek86 - jezeli mozesz dostarczac jakies wegle (bo nie wiem jaka masz diete) - wiec jesli jest to zbilansowana to jak najbardziej mozesz a nawet powinienes dac wegle po treningu nawet proste faftaq nie do [...]
[...] ciśnieniu - kiedy spada poziom magnezu, następstwem jest podniesienie ciśnienia krwi. Wspomnieliśmy, ze naczynia krwionośne zwężają się i ciśnienie krwi rośnie. Insulina powoduje także zatrzymanie sodu, co powoduje zatrzymanie płynów co z kolei powoduje wysokie ciśnienie krwi i zatrzymanie płynów, czyli chorobę przekrwienną serca. Jednym z [...]
[...] glukozy. Podobnie składniki włókna pokarmowego mogą także spowolnić prędkość trawienia ziaren skrobi. Fruktoza, wchłaniana powoli i całkowicie metabolizowana w wątrobie, powoduje, w porównaniu z innymi bardzo łatwo strawnymi węglowodanami, umiarkowany wzrost zawartości cukru we krwi. Spożywanie fruktozy lub sacharozy może więc wydawać się [...]
[...] informuje mózg o ilości rezerwowych zasobów energii. Jeżeli jest jej dużo, oznacza to że mózg powinien wyłączyć uczucie głodu i spalać tłuszcz. Niestety nadmiar leptyny powoduje wytworzenie oporności, podobne jak w przypadku insuliny. Dlatego wiele osób z nadwagą nadal je, ponieważ organizm nie "słyszy" sygnałów, dających znak do [...]
[...] Równolegle z opuszczeniem rąk, opuścić również barki, dzięki czemu mięśnie najszersze grzbietu nieco się poszerzają. Mocno wyciągnąć brzuch i zrobić głęboki wdech. Spowoduje to uniesienie klatki piersiowej, dzięki czemu górna część mięśni najszerszych grzbietu jeszcze się poszerza. Tułów nieco odchylić do tyłu. Sędziowie [...]
[...] - reguluje procesy wzrostu (somatotropina, h. tarczycy, nadnerczy i tarczycy pobudzają wzrost, h. gruczołów płodowych hamują go) - różnicowania się narządów ( tyroksyna powoduje metamorfozę płazów, h. wylinki – linienie owadów i skorupiaków) - kontroluje procesy związane z fukcjami rozrodczymi organizmu (h. gonadotropowe [...]
[...] że specjaliści od maskowania dopingu nie okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy [...]
[...] znajduja sie na komorkach miesniowych (ale ze tluszczowych). Nie ma insuliny - nie ma wzrostu! Dlatego ona jest tak wazna. Ale niestety dziala to w dwie strony - nie tylko powoduje wzrost tkanki miesniowej - ale tez rowniez tluszczowej! Jedzac stale weglowodony proste - tym samym mam stale wysoki poziom cukru we krwi - wiec stale trzuska musi [...]
[...] bo to jest jakby naturalne, że słodycze = przyjemność a jak wiadomo przyjemne rzeczy chcemy powtarzać %-) glukoza - insulina jest duzo cukru uwalniana jest insulina która powoduje spadek tego cukru we krwi więc jest mniej cukru - a organizm chce więcej A instynkt niestety przeważnie wygrywa. Człowiek głodny nie oprze się podjadaniu [...]
[...] spekulacji, jak dotąd nie udowadniano, że spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym pozwala na dłuższy wysiłek. Idea była następująca: więcej glukozy we krwi powoduje większe zapasy energii w trakcie ćwiczeń. W rzeczywistości, w każdej dyscyplinie sportu poziom węglowodanów podczas treningu obniża się, aby zaś zachować go na [...]
[...] cyklazy adenylowej (enzym występujący w błonie komórkowej większości komórek). Pod jego wpływem następuje przekształcenia ATP w cAMP (cykliczny adenozynomonofosforan) który powoduje aktywację układów enzymatycznych. Cykliczny AMP działa krótko, tak więc wysoka aktywność układów enzymatycznych zależy od aktywności cyklazy adenylowej, która jest [...]
[...] korzysci dotyczace bezposrednio kondycji fizycznej i stanu muskulatury. Dodatkowo wynika z tego szereg korzysci dla zdrowia calego organizmu. Wykazano, ze suplementacja ALA powoduje dzialanie podobne do insuliny, jednak dotyczy ono tylko tkanki miesni szkieletowy. Aktywnosc naszego kwasu wyzwala w miocytach mechanizm podobny do odpowiedzi [...]
[...] o dostępności i możliwościami zarządzania energią. Jednym z istotniejszych czynników regulujących pobieranie pokarmu jest temperatura. Wzrost temperatury otoczenia powoduje obniżenie chęci spożywania pokarmu. W podobny sposób reaguje organizm na zwiększanie temperatury ciała podczas poposiłkowej termogenezy. Na przyjmowanie pokarmu [...]
[...] hormonów regulujących gospodarkę węglowodanową oraz białkowa i tłuszczowa .Działa podobnie do kortyzolu i adrenaliny. Jest hormonem współpracującym z nimi .Jego pobudzenie powoduje obniżony poziom cukru we krwi oraz przez posiłki bogate w białko i ubogie w cukry. Zwiększa glikemię poprzez uwalnianie glukozy z glikogenu wątrobowego .Bierze [...]
[...] ilości krwi 5l ) o 50 do 100 ml. ilość cukru we krwi bez zmian 80-100 mg%, przy intensywnej pracy u osób niewytrenowanych następuje znaczne obniżenie ilości cukru, co powoduje szybkie zmęczenie u zawodników zmiany te są minimalne. szybki powrót do normy po wysiłku ( typowa frekwencja ciśnienia, tętna, minutowej pojemności serca). 2. [...]
[...] że specjaliści od maskowania dopingu nie okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy [...]
[...] innymi wzmaga aktywność enzymów odpowiedzialnych za proces spalania glukozy, w efekcie czego aż 50% wchłoniętego cukru przekształcane jest w energię. Jednocześnie insulina powoduje wzrost aktywności enzymu - syntazy glikogenowej, w konsekwencji czego dochodzi do nasilonej zamiany glukozy w glikogen mięśniowy i wątrobowy. Zarówno proces spalania [...]
[...] wzrost wydzielania insuliny – hormonu który natychmiast obniża zwiększony poziom glukozy w krwiobiegu. Wyzwala się tzw. huśtawka glikemiczna, która tylko na moment powoduje przypływ energii. Po kilkunastu minutach, kiedy poziom cukru we krwi zaczyna gwałtownie spadać, znów pojawia się uczucie ospałości, braku koncentracji i chęci do [...]